INSTALAREA CANALIZĂRII ȘI ACM
În zilele noastre fiecare metropolă are un sistem de canalizare bine pus la punct.
Serviciul public de canalizare se înființează sub conducerea autorităților administrației publice locale. El are drept scop alimentarea u apă, canalizarea și epurarea apelor uzate pentru toți utilizatorii de pe teritoriul localităților.
Aceste sisteme se ocupă de procesul- captarea din sursa a apei brute pina la evacuarea în emisari a apelor uzate epurate. Același lucru nu este valabil și în localitățile rurale. Aici se poate organiza, după caz, numai serviciul de alimentare cu apă, cu condiția asigurării colectării apelor uzate prin alte sisteme individuale.
În zilele noastre fiecare metropolă are un sistem de canalizare bine pus la punct.
Serviciul public de canalizare se înființează sub conducerea autorităților administrației publice locale. El are drept scop alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate pentru toți utilizatorii de pe teritoriul localităților.
Aceste sisteme se ocupă de procesul- captarea din sursa a apei brute pina la evacuarea în emisari a apelor uzate epurate. Același lucru nu este valabil și în localitățile rurale. Aici se poate organiza, după caz, numai serviciul de alimentare cu apă, cu condiția asigurării colectării apelor uzate prin alte sisteme individuale.
Instalarea canalizarii cu fosa septică
Neexistând în zonă un sistem de canalizare public la care să se lege, cei care și-au construit locuințe în aceste arii au fost nevoiți să-și asigure un sistem de canalizare individuală prin achiziționarea și montarea unei fose septice. Este vorba despre un recipient pe care îl îngropăm în sol, urmând ca în interiorul acestuia să fie deversate apele menajere produse din locuință. Fosa poate fi construită din diverse materiale – beton, fibra de sticlă, polietilenă – fiecare utilizator fiind liber să-și aleagă modelul preferat și dimensiunile acesteia în funcție de necesități.
Etapele de construire ale unui sistem de canalizare
Pentru a fi siguri că vom avea un sistem de canalizare care să funcționeze în parametrii pe care îi dorim vom trece prin câteva etape care ne vor asigura că nu facem nicio greșeală. Vom începe cu realizarea proiectului și obținerea autorizațiilor, după care procurăm materialele necesare și purcedem la realizarea lucrării efective.
Realizarea proiectului
Primul pas este întotdeauna realizarea proiectului. Acesta se face de către un specialist care va determina fiecare aspect al lucrării. În proiect va fi trecut un breviar de calcul, lista materialelor, programul de control al calității, locul unde va fi amplasat sistemul, etc. Conform proiectului vom ști exact unde facem săpături dar și dimensiunile acestora. Proiectul ține evident cont de numărul de persoane care locuiesc constant în casă, câte băi sunt, cât de des vom chema serviciul pentru vidanjare și nu în ultimul rând cât de des se gătește.
Obținerea autorizațiilor
Pentru a începe lucrările aveți nevoie de certificat de urbanism și de autorizație de construcție. Acestea vor putea fi obținute de la primării. Odată ce ați obținut toate actele necesare puteți începe să instalați sistemul de canalizare privat.
Procurarea materialelor pentru instalarea canalizarii
Odată ce sunteți siguri că ați obținut aprobările necesare demarării lucrărilor nu vă mai rămâne decât să vă procurați materialele necesare lucrării: țevi, racorduri, robineți, materiale izolatoare, ciment și nisip pentru căminul de vizitare.
Țevi
Este recomandat să consultați un specialist care să vă recomande țevile cele mai potrivite pentru lucrarea dumneavoastră. Aceștia vor ști ce diametru trebuie să aibă acestea pentru a face față unei utilizări intense. Pe lângă țevile de alimentare și de transmisie a apei către fosă vom achiziționa și țevi de drenaj. Acestea sunt țevi găurite care vor fi așezate pe pietriș și îngropate în pământ pentru evacuarea apei uzate de la canalizare.
Racorduri
Un alt aspect important este achiziționarea unor racorduri de încredere. Astfel vă veți asigura că la legăturile dintre elementele sistemului de canalizare nu vor exista scurgeri care să creeze probleme nedorite.
Robineți
Robineții vă vor ajuta să controlați tot sistemul cu exactitate. Ei vor fi montați conform proiectului și vor fi probați pentru a fi siguri că își fac treaba perfect.
Unelte necesare pentru instalarea canalizarii
Pentru o lucrare corectă trebuie să avem la dispoziție o serie de unelte care să ne ajute în fiecare etapă. Spre exemplu, inițial, vom avea nevoie de un excavator, lopeți, cazmale și tarnacop pentru săpăturile șanțurilor. Apoi vom avea nevoie de foarfece pentru a tăia plasele care vor arma pereții, deoarece aceștia urmează a fi cofrați. După turnarea betonului, la câteva zile, în funcție și de căldura de afară, se va începe construcția plăcii fosei septice. Se va cofra și se va turna betonul exact ca la o placă normală de casă, însă va fi lăsată o gură de acces pentru vidanjare, care se va acoperi cu un capac, în general de metal. De asemenea vom avea nevoie de unelte care să ne ajute să tăiem hidroizolația pe care o vom folosi pentru țevi și fosă.
Materiale pentru izolarea țevilor și a rezervoarelor colectoare
Aceste materiale izolatoare au un rol extrem de important. Țevile îngropate nu vor avea probleme termice însă cele care fac legăturile cu casa trebuie protejate cu materiale izolatoare precum burete, izolație de polietilenă sau uneori, spuma poliuretanică. Acestea vor avea și efectul unei izolări fonice a țevilor. Materialele de izolare vor asigura o hidroizolație extrem de necesară în cazul unor eventuale scurgeri nedorite. Fosa trebuie să fie perfect ermetică și să nu lase apa uzată să se infiltreze în pânza freatică. Soluția poate fi aditivarea betonului atunci când turnăm fosa asfel încât acesta să devină impermeabil. De asemenea se poate opta pentru montarea unei benzi izolatoare la îmbinarea între fundul fosei și pereți.